Skip to main content

Het 15e FASHIONCLASH Festival, wat een spektakel was dat zeg. Als je dacht dat mode en kunst hand in hand gaan, dan heb je het goed mis. Dit festival bewees maar weer eens hoe ver de modewereld afstaat van alles wat mooi is.

Laten we beginnen met de naam: FASHIONCLASH? Serieus? Alsof er niet genoeg chaos is in deze wereld, moeten ze ook nog eens zo’n belachelijke naam bedenken. Het lijkt wel alsof ze expres willen provoceren en mensen tegen elkaar opzetten.

En dan die outfits… Ik kan me geen moment herinneren waarop ik ooit zulke lelijke creaties bij elkaar zag komen. De ontwerpers hebben blijkbaar besloten om alle regels van esthetiek overboord te gooien en gewoon willekeurige stukken aan elkaar te naaien. Wie heeft er nou behoefte aan kleding die eruitziet als een ontplofte piñata?

Maar laten we vooral niet vergeten hoe dit hele circus gefinancierd wordt – door ons belastinggeld! Ja hoor, terwijl wij hard werken voor onze centjes worden zij gesubsidieerd om hun waanzinnige ideeën tot leven te brengen. En waarom? Omdat iemand ergens heeft bedacht dat dit ‘kunst’ is.

Eén feitje wil ik jullie toch echt even meegeven: tijdens het festival werd meer champagne gedronken dan water uit kraanfontein geschonken werd (ja ja woordgrap nummer één). Dat geeft wel aan hoe serieus deze mensen zijn met hun ‘mode’. Ze zitten daar maar te feesten en te pronken met hun belachelijke outfits, terwijl wij ons afvragen waarom we überhaupt nog naar dit soort evenementen gaan.

Dus laten we het 15e FASHIONCLASH Festival vooral snel vergeten. Het was een koude, miskennende vertoning van absurdistische modegrillen die geen recht doen aan de echte kunstenaars in deze wereld (woordgrap nummer twee). Laten we hopen dat ze volgend jaar iets meer nadenken over wat echt mooi is en niet alleen bezig zijn met zichzelf op de kaart zetten.