Skip to main content

Deliveroo, het bedrijf dat er altijd in slaagde om zich te onttrekken aan de regels en verantwoordelijkheden die andere werkgevers wel hebben. Maar nu is hun geluk op: de Hoge Raad heeft geoordeeld dat maaltijdbezorgers definitief onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen. Eindelijk gerechtigheid!

Maar Deliveroo zou Deliveroo niet zijn als ze niet een smerige truc uit hun mouw zouden schudden voordat deze zaak voorlag bij de rechter. Ze vertrokken gewoonweg uit Nederland! Lekker handig, zo kunnen ze mooi doen alsof dit hele gedoe hen niets kan schelen.

En laten we ook eens kijken naar die compensatieregeling waarover gesproken wordt. Ja hoor, lekker gul van Deliveroo om wat geld toe te stoppen aan al die arme bezorgers wiens arbeidsvoorwaarden jarenlang werden genegeerd en misbruikt door het bedrijf zelf. Als je akkoord ging met deze ‘regeling’, kon je vervolgens fluiten naar eventuele nabetalingen in de toekomst – want ja, wie wil nou nog meer eisen stellen nadat hij net afgescheept is met een fooitje?

Alsof dit alles nog niet erg genoeg was (also known as sarcasm), blijkt nu dus ook dat Deliveroo geen pensioenen afdroeg voor haar medewerkers – maar liefst een half jaar lang! Het gaat hierbij over bijna 640 duizend euro aan achterstallige betalingen richting Pensioenfonds Vervoer.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere bedrijven waar FNV op dit moment soortgelijke rechtszaken tegen voert: Temper en Uber. Het lijkt wel alsof deze platformbedrijven een wedstrijdje ‘Wie kan het beste zijn werknemers uitbuiten?’ aan het spelen zijn.

Laten we hopen dat deze uitspraak ervoor zorgt dat ook zij hun bedrieglijke praktijken moeten staken. Want laten we eerlijk zijn, in Nederland kunnen we geen ruimte meer bieden aan dit soort schimmige ondernemingen die denken boven de wet te staan.

Deliveroo heeft lang genoeg geprofiteerd van haar misleidende businessmodel, maar nu is het tijd voor gerechtigheid! De maaltijdbezorgers verdienen beter dan wat ze tot nu toe hebben gekregen – of eigenlijk niet hebben gekregen – dankzij Deliveroo’s egoïsme en hebberigheid. Laten we hopen dat er snel een einde komt aan al deze waanzin, want ons land verdient betere werkgevers dan zij!

Sorry not sorry voor mijn directe taalgebruik, maar sommige dingen moet je gewoon keihard benoemen zoals ze echt zijn!