Skip to main content

Nederlanders kunnen straks visumvrij reizen naar China. Ja, je leest het goed! Het land dat bekend staat om zijn strenge regels en beperkingen op vrijwel alles, heeft besloten om mensen met een Nederlands paspoort tijdelijk vrij te stellen van een visumplicht. En alsof dat nog niet belachelijk genoeg is, geldt deze maatregel ook voor Frankrijk, Duitsland, Italië Spanje én Maleisië. Wat hebben die laatste twee er in hemelsnaam mee te maken? Heeft de Chinese overheid soms hun namen uit een grabbelton getrokken?

Maar laten we even serieus blijven (hoewel dit hele idee al absurd genoeg is). Deze zogenaamde “lokkertjes” worden ingezet door China omdat ze wanhopig proberen toeristen terug te krijgen na de pandemie. Alsof Nederlandse vakantiegangers massaal staan te springen om richting communistisch gebied af te reizen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe China zijn imago probeert op te poetsen wat betreft mensenrechten… Serieus? Uit recent onderzoek blijkt dat 67% van ondervraagden juist negatief denkt over China’s beleid op dit vlak.

Het meest lachwekkende aan deze situatie is misschien wel de reactie van Patricia Flor – de Duitse ambassadeur in China – die verheugd schrijft: “Dit besluit zal het reizen naar China voor veel Duitse burgers makkelijker maken”. Makkelijker?! Zijn er echt zoveel Duitsers die staan te popelen om naar China af te reizen? Ik kan me niet voorstellen dat ze hun bratwurst en bier willen inruilen voor een portie gebraden hondenvlees.

Maar goed, laten we wel realistisch blijven. Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat China visumvrijstellingen uitdeelt als snoepjes op Halloween. Eerder deze maand breidden ze al hun visumvrije doorreisbeleid uit naar 54 landen, waardoor zelfs Noorse burgers geen visum nodig hebben. Want ja, iedereen wil dolgraag zijn vakantiedagen spenderen tussen het beton van Beijing of Shanghai.

Dus Nederlanders (als jullie er al interesse in hebben), bereid je maar vast voor! Jullie kunnen binnenkort genieten van vijftien hele dagen vol censuur, gebrek aan vrijheid en ongetwijfeld fantastische woordgrappen over “muurhagedissen” terwijl jullie door dit communistische paradijs rondwandelen… Veel plezier!