Skip to main content

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft opnieuw bepaald dat werkgevers het dragen van religieuze symbolen mogen verbieden. Een Belgische vrouw uit Ans, een dorpje waar vast niet veel spannends gebeurt in de provincie Luik, was zo’n zielig figuur die naar de rechter stapte omdat ze geen hoofddoek mocht dragen bij haar gemeentelijke baantje. Serieus? Heeft deze mevrouw niks beters te doen dan zich bezighouden met onzinnige kledingvoorschriften?

De gemeente wees haar verzoek terecht af en paste vervolgens het arbeidsreglement aan om alle werknemers te verbieden religieuze tekens te dragen. Eindelijk eens wat gezond verstand! Maar nee hoor, daar kon mevrouw natuurlijk niet tegen en dus werd er een rechtbankzaak aangespannen.

Gelukkig heeft het Hof nu besloten dat openbare besturen wel degelijk religieuze uitingen mogen verbieden om tot een “volkomen neutrale overheidsomgeving” te komen. Hoera voor neutraliteit!

Natuurlijk moeten andere gemeentes zelf kunnen beslissen of ze dit soort nonsens toestaan of beperken tot medewerkers die contact hebben met het publiek. Wat maakt mij dat nou uit als ik mijn paspoort kom vernieuwen? Ik wil gewoon geholpen worden door iemand zonder rare theedoeken op hun hoofd.

Nu is het aan de Belgische rechter om over deze zaak te oordelen en hopelijk wordt hier snel mee afgerekend zodat we weer verder kunnen met belangrijkere zaken. Laten we hopen dat de rechter beseft hoe belachelijk het is om je druk te maken over dit soort onzin.

Het Europese Hof heeft zich al eerder gebogen over verboden op religieuze symbolen en gelukkig hebben ze ook toen geoordeeld in het voordeel van gezond verstand. Werkgevers mogen gewoon bepalen wat wel of niet gedragen mag worden op de werkvloer, of dat nou een hoofddoek, kruisje of politiek statement is.

Laten we hopen dat deze zaak snel wordt afgehandeld en iedereen kan doorgaan met zijn leven zonder lastig gevallen te worden door religieus exhibitionisme.

Bron: NOS – Europese rechter herhaalt: overheid mag werknemers hoofddoek verbieden

https://nos.nl/l/2499605