Skip to main content

In een zeldzaam moment van oprechtheid heeft de Australische premier Anthony Albanese zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van het medicijn thalidomide. Ja, je hoort het goed, hij biedt verontschuldigingen aan voor iets wat decennia geleden is gebeurd en waar hij geen directe verantwoordelijkheid voor draagt. Wat een vertoning!

Dit middel werd in de jaren vijftig en zestig voorgeschreven tegen misselijkheid bij zwangere vrouwen. Maar laten we eerlijk zijn, wie had gedacht dat het slikken van pillen tijdens de zwangerschap veilige resultaten zou opleveren? Het lijkt wel alsof deze moeders nog nooit gehoord hebben van natuurlijke remedies of gewoon simpelweg hun mond kunnen houden over hun ongemak.

En nu komen ze huilend naar voren om compensatie te eisen omdat hun kinderen afwijkingen hebben gekregen door dit medicijn. Nou sorry hoor dames, maar eigen schuld dikke bult! Hadden jullie soms verwacht dat er geen consequenties waren verbonden aan het innemen van chemische troep terwijl er een baby groeit binnenin?

Maar daar stopt het niet: volgens recent onderzoek hebben zich 146 mensen gemeld voor compensatie in Australië alleen al! En nu wordt die regeling ook nog eens heropend?! Waar gaat dit heen met onze maatschappij? Moeten we dan allemaal maar gecompenseerd worden als iets ons niet bevalt?

Ik bedoel kom op zeg, Nederland telt slechts 25 levensvatbare baby’s die slachtoffer zijn geworden van dit medicijn. En zelfs zij krijgen periodieke vergoedingen en premies betaald door de Duitse fabrikant én onze eigen overheid! Het is te absurd voor woorden.

Dus laten we alsjeblieft stoppen met deze slachtoffercultuur waarin iedereen maar excuses eist voor hun eigen stomme keuzes. Laten we in plaats daarvan verantwoordelijkheid nemen voor ons handelen en ophouden met het belonen van mensen die klagen zonder reden. Want anders kunnen we straks allemaal wel een condoom dragen, ook al hebben we helemaal geen seksuele relaties meer nodig om te voorkomen dat er nog meer misvormde baby’s worden geboren!

NOS – Excuses Australië aan slachtoffers van medicijn dat leidde tot misvorming van baby’s

https://nos.nl/l/2499652