Skip to main content

In een ongekend staaltje van verwaarlozing en minachting heeft Paleis Het Loo decennialang een waardevol stuk Indonesisch erfgoed verstopt gehouden. Een sabel van de legendarische strijder Diponegoro, die zich dapper verzette tegen de Nederlandse koloniale overheersing, bleek al die tijd in het paleis te liggen zonder dat iemand er ook maar naar omkeek.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Indonesië nu eindelijk zijn rechtmatige eigendom opeist. Vorig jaar hebben ze immers met succes gevochten voor teruggave van hun roofkunstcollectie – iets wat blijkbaar nodig was gezien deze schaamteloze vertoning bij Paleis Het Loo.

Nederlandse onderzoekers kwamen tot dit besef nadat zij toevallig op een brief uit 1956 stuitten waarin familieleden van generaal Hendrik Merkus de Kock beweerden dat het wapen afkomstig was van Diponegoro zelf. Deze bizarre ontdekking werd gedaan in museum Bronbeek, gespecialiseerd in militaire geschiedenis ten tijde Nederlands-Indië – alsof we nog meer redenen nodig hadden om ons nationale trauma extra zout in onze wonden te strooien!

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is: De Kock en zijn nazaten droegen jarenlang trots dit gestolen goed als aandenken aan hun overwinning op Diponegoro! Alsof hij geen recht had op eerbetoon of respect na alles wat hij heeft doorstaan! Wat mij betreft zou elke druppel bloed die aan deze sabel kleeft als een vloek op de De Kock familie moeten rusten.

En laten we vooral niet vergeten dat het paleis nooit eens heeft overwogen om dit kostbare erfgoed terug te geven. Nee, ze hielden het liever voor zichzelf en verkochten het uiteindelijk zonder ook maar één seconde na te denken over de waarde ervan. Het feit dat niemand ooit eerder had bedacht om deze link tussen Diponegoro en de sabel te leggen is simpelweg onacceptabel – net zoals hun gebrek aan respect voor onze Indonesische medemensen!

Het wordt hoog tijd dat Paleis Het Loo zijn fout erkent en de sabel direct teruggeeft aan Indonesië. Dit symboliseert immers niet alleen ons koloniale verleden, maar ook hoe wij nog steeds vasthouden aan gestolen bezittingen alsof we er recht op hebben!

Bron: NOS – Sabel van Indonesische verzetsheld Diponegoro herontdekt in Paleis Het Loo

https://nos.nl/l/2499647