Skip to main content

In de wonderlijke wereld van het voetbal, waar de bal rond is maar de ego’s nog ronder, komt het advies van Willem II om de promotiestemming te temperen. Want, beste mensen, “van de zijlijn is het makkelijk praten”. Wat een openbaring! Alsof de bijbel van de obvious statements een nieuw hoofdstuk heeft gekregen. En daar sta jij dan, op je gele sokken met je biertje in de hand, te schreeuwen naar mensen die daadwerkelijk bewegen voor hun geld.

Nu is het bepaald geen nucleaire wetenschap dat vanuit de lazyboy alles er simpel uitziet. Had je gedacht dat opmerking jouw leven zou veranderen? Dat je plotseling beseft hoe jouw geroep vanaf de bank de fate van de wedstrijd niet eens beïnvloedt? Shocking. Maar laten we even realistisch wezen, als je kritiek hebt op het veld maar zelf zweet in de strijd tegen de zwaartekracht van de bank, dan heeft Willem II misschien een punt.

Echter, hier is een fun fact die de pijn kan verzachten: zelfs zijchauffeurs winnen wel eens – vraag maar aan iedereen die ooit Monopoly heeft gespeeld. Hetzelfde geldt voor voetbalfans. Soms, heel soms, brengt dat nutteloze geroep van de zijlijn de spelers inderdaad niet naar een hoger niveau. Verbluffend, niet?

Dus, voor de volgende keer dat je klaar zit om je ongezouten mening over de wedstrijdtactieken te spuien, herinner je het wijsje van Willem II: praten vanaf de zijlijn is als plassen met de wind mee – lekker makkelijk, maar uiteindelijk spettert het toch terug. Misschien, heel misschien, is het een idee dat we allemaal een beetje onze ego’s inleveren bij de garderobe en genieten van het spel. Maar wie ben ik? Slechts een stem vanaf de zijlijn.

Bron: NU.NL – Willem II tempert promotiestemming: ‘Van de zijlijn is het makkelijk praten’