Skip to main content

In een wereld waar successen dunner gezaaid zijn dan een veganist bij de slager, hebben onze estafettezwemmers het onmogelijke voor elkaar gekregen: ze plaatsten zich voor de WK-finale én de Spelen met een nationaal record. Alsof ze plotseling de cheatcode van het leven ontdekten, maar dan zonder fatsoenlijke graphics en met meer chloor.

Het is een prestatie zo opzienbarend dat zelfs de stoïcijnse kantoorplant er een blad bij groeit van pure verwondering. Niet omdat de plant dat interessant vindt, maar gewoon uit pure biologie. Net als de zwemmers; niet omdat we het echt boeiend vinden, maar omdat we toch iets moeten met die overvloedige waterpartijen die Nederland rijk is.

Nu, voor degenen die zich afvragen wat dit te maken heeft met het grotere plaatje: welkom bij de club. In een land bekend om zijn windmolens, tulpen en onbegrensde liefde voor drop, blijkt onze ware roeping in water te liggen. En laten we wel wezen, het feit dat onze zwemmers nu international glorie behalen met een nationaal record is zowel hilarisch als triest – vooral als je bedenkt dat onze grootste wereldprestatie voorheen het exporteren van de meeste plastic afval ter wereld was. Ironisch, niet?

Dus daar hebben we het, een vleugje nationale trots geserveerd met een stevige klap in het gezicht van het milieu. Maar geen zorgen, we zullen deze euforie uitbundig vieren in ons kleine kikkerlandje dat uitblinkt in waterpret en ecologische hypocrisie. Applausje voor onszelf, want hee, wie heeft er nu tijd voor nadenken wanneer er medailles te winnen zijn? En zeg nou zelf, als we ergens goed in zijn, is het wel het volledig negeren van de olifant in de kamer, zolang er maar een oranje vlaggetje bij betrokken is.

Bron: NU.NL – Estafettezwemmers plaatsen zich met nationaal record voor WK-finale én Spelen