Skip to main content

Navalny herdenken in Italië? Pak je paspoort maar, want daar checken ze je sneller dan je opa’s WhatsApp-geschiedenis na een fles wodka. Ja hoor, de Italiaanse bureaucratiemachine draait overuren. Kennelijk is het makkelijker om een maffialid te zijn dan een Rus die gewoon zijn respect wil tonen. Maar ja, respect in Rusland? Zo zeldzaam als een veganist in een steakhouse.

Kijk, Navalny is die kerel die meer ballen heeft dan het hele Kremlin bij elkaar – en dat zegt wat, want volgens geruchten is dat een flinke verzameling. Maar de man vecht tegen corruptie, wat in Rusland zoiets is als droog blijven onderwater. Toch probeert de rest van de wereld hem te herdenken, omdat, laten we wel wezen, iemand moet het doen. En Italië? Die doet natuurlijk weer moeilijk.

Dus, je wilt diep respect tonen voor een vent die gifcocktails overleefd als een gemiddelde tiener energiedrankjes, maar eerst even door de bureaucratische hoepel springen. Net als in die goede oude Romeinse tijden, alleen nu met minder leeuwen en meer papierwerk. En het mooie? Zelfs met je ID kan je het vergeten als je naam net iets te Russisch klinkt. Want blijkbaar is de Koude Oorlog net zo levend als die ene plant die je van je ex kreeg – verdord maar weigert te sterven.

Lachen, toch? Navalny vecht voor vrijheid met meer moed dan een naakte man die een bijennest aanvalt, en wij? Wij moeten door security checks om hem te herdenken alsof we op het punt staan een vliegtuig naar Narnia te pakken. Zo zie je maar weer, helden herdenken is net zo toegankelijk als een direct lijntje met het verstand van een complottheoreticus. Proost dan maar, op de absurditeit van de internationale politiek.

Bron: GOOGLE NEWS – Navalny herdenken? Dan moet je je in Italië wel identificeren