Skip to main content

Ah, de prachtige wereld van de luchtvaart – waar piloten met meer strepen op hun schouder dan een zebra in een oversteekzone zich even koninklijk voelen. Nou, de voormalige Martinair-vliegeniers hebben eindelijk hun gouden parachute gevonden bij KLM, want een staking is nu even ver weg als een fatsoenlijke maaltijd aan boord. Na lang touwtrekken hebben deze heren, en dames natuurlijk (even genderneutraal blijven, het is 2023), een akkoord bereikt met KLM. Dus, stakingen zijn van de baan. Geweldig nieuws, toch? Of, zoals de optimist in een neerstortend vliegtuig zegt: “Kijk eens aan, we komen eindelijk sneller aan!”

Laten we dit even in perspectief zetten: een groepje mensen die voor hun werk de hele dag mogen zitten en eigenlijk door een computer worden bestuurd, heeft ruzie gemaakt over wie de beste stoel krijgt. En laten we eerlijk zijn, in het huidige tijdperk, met al onze technologische vooruitgang, is de grootste uitdaging voor een piloot waarschijnlijk het ontcijferen van de nieuwe Netflix-interface in hun vrije tijd.

Bizar? Absoluut. Maar nog bizarder is het feit dat de luchtvaartindustrie, bekend om haar eco-vriendelijke imago (kuch), meer drama opwekt dan een aflevering van Temptation Island op hoogte. En ondertussen zit Jan Modaal met zijn goedkope vliegticket te hopen dat zijn stoel naast een leeg middenstoel is, terwijl de ware luchtslag in de cockpit wordt uitgevochten.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op ego’s groter dan de CO2-voetafdruk van een trans-Atlantische vlucht. Pieken in de wolken, maar dalen in waardigheid. Zoals het oude gezegde luidt: de hoge hemel in met je ego, maar de landingsbaan blijft even hard. Welkom in de 21e eeuw, waar zelfs de piloten strijden voor een beter plekje in het luchtkasteel. Chapeau!

Bron: GOOGLE NEWS – Voormalige Martinair-piloten sluiten akkoord met KLM, stakingen van de baan