Skip to main content

In een wereld waar rechtvaardigheid even zeldzaam is als een glimlach van een belastinginspecteur, slaagt Everton erin om punten terug te krijgen in de degradatiestrijd nadat hun straf herzien is. Het is alsof je betrapt wordt op spieken tijdens een examen en vervolgens beloond wordt met extra tijd. Klinkt belachelijk, niet? Precies, dat is het ook.

Laten we het universum van de voetbaljurisprudentie eens nader bekijken, waar ‘fair play’ vaker een oxymoron lijkt dan de titel van het spel. Everton, de scholier die betrapt is met de antwoorden op een post-it, krijgt een tweede kans omdat de voetbalgoden blijkbaar hun bril niet op hadden. Misschien was het de charme van hun blauwe shirt of simpelweg de behoefte aan meer dramatiek in de soap die de Premier League heet. Hoe dan ook, de ‘Toffees’ slurpen hun gestolen punten op alsof het karamel is.

Dit is uiteraard glorieus nieuws voor de Everton-fans, die nu met meer bravoure door de straten kunnen banjeren dan een kalkoen die Thanksgiving heeft overleefd. Maar laten we even een pijnpunt aanstippen: wat zegt dit over de integriteit van de sport? Dat de regels net zo buigzaam zijn als de ruggengraat van een politicus in campagnetijd?

We zitten gevangen in een absurd toneelstuk waarin de plotwendingen onvoorspelbaarder zijn dan het weerbericht in Nederland. De moraal van dit verhaal? In de wereld van voetbaljustitie is alles mogelijk, zolang je maar genoeg drama en verwarring schept om de aandacht af te leiden van je oorspronkelijke zonden. Everton, gefeliciteerd, jullie zijn de Houdini’s van de Premier League geworden. Applausje voor jezelf, trap na voor de sport.

Bron: NU.NL – Everton krijgt belangrijke punten terug in degradatiestrijd na herziening straf