Skip to main content

Gefeliciteerd, Kamerleden! Jullie hebben officieel dezelfde effectiviteit als een schermbeveiliging op een kapotte smartphone. “De Kamer heeft gefaald,” klinkt het triomfantelijk uit het rapport van de enquêtecommissie. Ja, verrassing! En in ander nieuws is water nog steeds nat en politici nog steeds onbetrouwbaar.

Nu, houd je vast aan je stoel, want het wordt nog gekker. Betrokkenen herkennen zich in de uitkomsten. Alsof het de grootste openbaring is sinds we ontdekten dat de aarde niet plat is (spoiler: hij is niet plat, ongeacht wat je vreemde oom op Facebook post). Serieus, als je eigen falen je nog moet worden bevestigd door een officieel rapport, is het misschien tijd om de memoires te schrijven en je af te melden van LinkedIn.

Dan het pareltje van zelfreflectie: betrokkenen zijn verrast dat hun eigen incompetentie op papier staat. Dat is zoiets als de zon die verrast is dat hij elke dag moet opkomen. Het is je baan, zonnetje! En Kamerleden, jullie baan was het volk vertegenwoordigen, niet het imiteren van een zooitje headless kippen in een trots-deficiënt slagveld.

Zet dit in perspectief: terwijl de game “Among Us” spelers leert over verraad, bedrog en samenwerking, slaagt onze Tweede Kamer erin een real-life versie van dit spel te produceren, maar dan zonder de samenwerking. En laat ons niet beginnen over het budget dat hieraan gespendeerd is. Met dat geld hadden we waarschijnlijk het onderwijs kunnen hervormen, zodat de toekomstige generatie leert wat competentie betekent.

Net als het kijken naar een slow-motion treinwrak gevuld met clown-auto’s, is het rapport een absurdistische weergave van politieke onkunde. Toch, ergens diep, diep vanbinnen, wisten we dit al. Het rapport is doodgewoon de bevestiging dat ja, de keizer heeft inderdaad geen kleren aan, en ja, we zijn allemaal getuige geweest van deze naakte parade. Proost, Kamer. Op jullie ongekende doorzettingsvermogen om de lat zo laag te leggen, dat zelfs een mier erover struikelt.

Bron: GOOGLE NEWS – De Kamer heeft gefaald’: Betrokkenen herkennen uitkomsten rapport enquêtecommissie