Skip to main content

In een universum waar beslissingen kennelijk worden genomen door het gooien van een dobbelsteen, liet Jonker zijn keuze voor Miedema schijnen als het summum van verstand. Alsof hij, in al zijn wijsheid, Miedema opstelde als een schaakmeester die zijn koningin opoffert voor een verre toekomstdroom. Maar laten we wel wezen, als dit de top van intelligentie voorstelt in de voetbalwereld, dan zijn we slechts één misstap verwijderd van strategieën bepalen door de stand van de sterren of het raadplegen van de Magic 8-Ball. “Dit was het verstandigste,” zegt Jonker. Als het op verstand aankomt, dan hebben we blijkbaar onze standaarden verlaagd tot het niveau van kamikaze pinguïns die denken dat ze kunnen vliegen.

Het geen spijt hebben, is een prachtige eigenschap, zeker in een wereld waar zelfreflectie net zo zeldzaam is als een Kardashian zonder Instagram. Echter, Jonker’s gebrek aan spijt is zoiets als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt terwijl zijn achterwerk in brand staat – een spectaculair gezicht, maar uiteindelijk waanzinnig ondoordacht.

En laten we even de feiten bij hun naam noemen. Als opstellen op basis van “het verstandigste” werkelijk de crème de la crème van voetbalstrategie is, dan is mijn tante Gerda – die gelooft dat zout water kookt bij 90 graden – de volgende Einstein. Het toppunt van deze absurditeit is dat we deze beslissing serieus nemen, alsof we een diepzinnige openbaring kunnen verwachten van een sport waar het hoogtepunt een bal is die tussen twee palen vliegt. Miedema opstellen was dus niet alleen een hoogstandje van strategische waanzin, maar ook het perfecte bewijs dat in de wereld van voetbal, logica net zo afwezig is als talent in een talentenshow op tv.

Bron: NU.NL – Jonker heeft geen spijt van opstellen Miedema: ‘Dit was het verstandigste’