Skip to main content

Dus, het duurde een schamele 21 jaar voordat het gerechtelijke systeem eindelijk van zijn luie reet kwam om iets te doen aan de moord op een legende. Ja, je hoort het goed. Run-DMC’s eigen Jam Master Jay, de man die meer beats heeft gedropt dan jij swipes naar rechts, voordat hij in 2002 onceremonieel van zijn troon werd geschoten. En nu, anno nu, hebben we eindelijk ‘gerechtigheid’ geserveerd. Alsof gerechtigheid een gerecht is dat koud geserveerd moet worden, en in dit geval zo friggin’ bevroren, dat zelfs de mammoeten het niet zouden overleven.

Twee heren, laat ik ze voor het gemak ‘Bonnie en Clyde’s muzikaal gefrustreerde neefjes’ noemen, zijn schuldig bevonden. Wow, applausje. Hatseflats en het gerechtelijk molentje draait door. Jam Master Jay’s moord oplossen duurde langer dan een gemiddelde relatie in Hollywood. En dat zegt wat.

Maar wacht, laten we niet vergeten hoe hilarisch ineffectief ons geliefde justitieel systeem kan zijn. Een miljardair pedofiel met een eiland vol misbruikte minderjarigen? Meh, geef het een paar decennia. Maar oh wee als je zonder mondkapje in de trein zit, dan zijn ze erbij als de ratten. Prioriteiten, mensen.

En laten we niet naïef zijn, het is niet dat Jam Master Jay de eerste is die ten prooi viel aan justitieel getreuzel, en hij zal vast ook niet de laatste zijn. In de tussentijd kunnen wij ons verheugen op nieuwe en spannende manieren waarop de rechtbank ons weer met mond open van verbazing, woede en een snufje cynisme achterlaat.

Kortom, de les van vandaag? In de wereld van criminaliteit en gerechtigheid kun je beter een NPC zijn dan een belangrijk personage, want spoiler alert: gerechtigheid is net zo blind als de liefde, maar met een slechter richtingsgevoel.

Bron: NU.NL – Twee mannen schuldig bevonden aan moord op Run-DMC-dj Jam Master Jay in 2002