Skip to main content

Dus, Oranje durft weer eens niet in een groot stadion te spelen tegen Duitsland, omdat het ‘moet wel vol zijn’, zeggen ze. Hilarisch, alsof de Nederlandse elftalfans massaal besluiten dat de bank warmer zit dan een stadionbankje. Moet je horen: “We moeten het knus houden, anders ziet iedereen hoe leeg het eigenlijk is.” Cultuur van angst, altijd ervan uitgaan dat we tegen de Duitsers toch wel een oplawaai krijgen, dus waarom moeite doen?

Kom op zeg, het is toch geen kinderfeestje waar je bang bent dat niemand op komt dagen? Dit is internationaal voetbal, baby! Waar is die trotse Oranje branie gebleven? Verkocht voor een muntje zekerheid en een zakje chips op de bank? Nou, applaus voor onszelf. We durven niet eens te dromen van een vol Johan Cruijff Arena of De Kuip, omdat tante Gerda misschien niet komt opdagen.

En dan de feiten: gemiddeld zit een Nederlander 8,7 uur per dag. Kijk, als we onze nationale sport van zitten naar juichen zouden veranderen, hadden we het stadion tot de nok toe vol gekregen. Maar nee, we zitten liever te mokken dat het allemaal niet zo spannend is en dat vroeger alles beter was.

Ah, de ironie. De tijd dat Nederland-Duitsland nog een strijd was waarin we stiekem hoopten die Mannschaft eens flink op hun snor te kunnen trappen. Nu is het alleen maar hopen dat we het stadion vol krijgen zonder in een identiteitscrisis terecht te komen. Want ja, stel je voor dat het stadion leger lijkt dan je beloftes na de verkiezingen. Proost, op de angst voor lege stoelen.

Bron: NU.NL – NU+ | Oranje speelt ook tegen Duitsland niet in groot stadion: ‘Moet wel vol zijn’