Skip to main content

Welkom in Zaandam, waar de fundamenten net zo betrouwbaar zijn als een politicus voor de verkiezingen. Waar architecten blijkbaar dronken waren tijdens het ontwerpen en scheve plafonds en golven­de vloeren de nieuwe norm zijn. Wie heeft er nou behoefte aan een waterpas huis als je dagelijks een gratis ritje in de Efteling kunt ervaren, toch?

In dit glorieuze stukje Nederland, waar de grond meer zakt dan de moed in je schoenen tijdens een familiediner, verzaken huizen niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ja, je leest het goed. Onze woningen lijden onder stress en depressie door hun onvermogen om rechtop te blijven staan. Zo’n trieste woningmarkt hebben we dus, dat zelfs onze huizen therapie nodig hebben.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ‘prachtige’ skyline die deze inzakkende bouwval biedt. Wat ooit bedoeld was als het Venetië van het Noorden, lijkt nu meer op een bejaarde versie van de Toren van Pisa. En net zoals opa’s oude klok, loopt ook in Zaandam alles net een beetje achter.

Maar hé, laten we vooral de gezellige sfeer erin houden. Niks brengt buren dichter bij elkaar dan gezamenlijk klagen over de scheuren in de muren, terwijl je hoopt dat je huis niet ineenstort voordat je je glas wijn hebt kunnen finishen.

Zaandam, het schreeuwt misschien niet ‘kom hier wonen’, maar het fluistert zeker ‘verzeker alles wat je lief is’. Want als je huis besluit te gaan twerken, wil je wel dat je inboedel gedekt is. Proost. Op architecturale avant-garde, of gewoon slechte fundering. Je mag kiezen.

Bron: GOOGLE NEWS – Scheve plafonds en gol­vende vloeren: in Zaandam verzakken de huizen