Skip to main content

Oh jippie, Uncle Sam is weer het koekeloerende mannetje aan onze digitale vensterbank. De Amerikaanse overheid, onder het mom van ‘beveiliging’ en ‘terrorisme bestrijden’, heeft de digitale sleutels tot onze nationale schatkamer, beter bekend als e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven. Niks geen privacy. Alsof we collectief onze broek laten zakken op Times Square.

Stel je voor, al jouw diepste, donkerste geheimen… toegankelijk voor de Yanks. Gezellig gesprek gehad over je laatste bezoek aan de coffeeshop? Uncle Sam knikt goedkeurend. Plannen gemaakt voor de nieuwe waterwerken in Zeeland? Amerika heeft al een PowerPoint klaar.

En weet je wat het mooie (lees: huiveringwekkende) is? Een deel van ons is ook nog dankbaar. “Oh, ze willen ons beschermen tegen de boze, boze buitenwereld.” Ondertussen kunnen ze je favoriete kleur onderbroek vertellen en dat is op een oranje woensdag.
Maar hé, laten we vooral niet vergeten hoe hilarisch het is dat de grootste inbreuk op onze soevereiniteit komt met een sterrenbanner en een iTunes-afspeellijst van vrijheidsliefhebbende hits.

Wakker worden, Nederland! Onze digitale achterdeur staat wagenwijd open, en het is niet omdat we te lui zijn om hem dicht te doen. Nee, we hebben ‘m op een kier gezet voor onze ‘vrienden’. De vrienden die onze gegevens verkennen zoals Columbus Amerika – met evenveel respect voor de oorspronkelijke ‘bewoners’.

Eén feit om het punt te onderstrepen? Volgens geruchten heeft de NSA al een abonnement op jouw nieuwsbrief. Ja, die maandelijkse update over je modeltreintjes is prime intel voor de big boys aan de andere kant van de plas. Big Brother lacht zich in het vuistje, terwijl wij onze internetvrijheid uitzwaaien. Wie had gedacht dat de Amerikaanse Droom zo diep in onze Nederlandse nachtmerries doordrong?

Bron: GOOGLE NEWS – Amerikaanse overheid kan bij e-mail van Nederlandse overheden en kritieke bedrijven