Skip to main content

Dus, de Nederlandse regering speelt weer Sinterklaas met publiek geld, en deze keer strooien ze met miljarden als pepernoten richting vier fregatten. Zie je het voor je? Een stel Haagse pieten die door de schoorsteen van de Nederlandse scheepswerf kruipen, hun zakken legeren, en zeggen: “Hier, bouw wat drijvend speelgoed voor ons.” Maar we zijn niet allemaal even braaf geweest, of wel?

En laat het nou net de Nederlandse scheepswerf zijn die de jackpot wint. Geen internationale aanbesteding, geen kritische blik over de grens. Waarom de wereld afzoeken naar innovatie en scherpe prijzen, als je het geld ook gewoon in de achtertuin van een paar politiek bevriende bedrijven kunt dumpen? Zo bouwen we niet alleen schepen, maar ook een ijzersterk netwerk van vriendjespolitiek.

Feitje: democratie in 2023 betekent dat je mag stemmen, zolang je maar kiest voor het cadeaupapier waar de regering hun miljardenorders in verpakt. Ondertussen drijven die fregatten straks waarschijnlijk net zo doelloos in internationale wateren als het morele kompas van onze leiders.

Het is een prachtig staaltje ironie. Nederland, berucht om zijn strijd tegen het water, gooit nu miljarden in zee. Misschien is het een diepgewortelde strategie: als je het land niet kunt beschermen tegen het water, koop het dan om met peperdure fregatten.

Maar goed, laten we toejuichen dat onze belastingcenten worden omgezet in patriottische drijfijzers. Want niets zegt ‘nationaal belang’ zoals overdreven dure boten die de Nederlandse belastingbetaler nooit zal betreden, behalve in de jaarlijkse begrotingsrapporten – als voetnoot onder de post ‘onverklaarbare uitgaven’.

Bron: GOOGLE NEWS – Kabinet wil miljardenorder plaatsen voor vier fregatten bij Nederlandse scheepswerf