Skip to main content

Hoera, de biografie van Maxime Meiland mag in de winkels blijven na een dik vet gewonnen smaadzaak. Alsof het literaire wereldje nog niet genoeg vervuild was met zelfhulpboekjes, vegan kookbundels en het zoveelste afvalrecept van Sonja Bakker. Maar goed, de Meilandjes sleuren ons dus nog dieper de afgrond in met hun glossy geklets dat doorgaat voor leesvoer. En laten we maar niet beginnen over de intellectuele armoede die het impliceert als dít het boek is dat je per se op de plank wilt hebben.

Wat mij betreft is de enige winst hier dat de vrijheid van spraak niet geketend is door de rijke elite en hun teerhartige ego’s. Dat dan wel. Maar bij elke verkochte copie, krijgt culturele waardigheid weer een stomp in de maag. Het is alsof we massaal instemmen met mediocriteit als onze nieuwe standaard. Bravo, maatschappij, heb je weer mooi voor elkaar.

Niet dat we iets anders verwachtten, toch? In een tijd waar influencers de nieuwe messia’s zijn en waar elk scheetje van hen goud waard blijkt, is de doorbraak van de Meilandjes met hun realitysoap-geneuzel en nu deze Nostradamus-prognose-op-papier gewoon de volgende logische treurigheid.

En dan het feit dat dit litteraire meesterwerk(je) niet aan banden wordt gelegd geeft te denken. In 2021 spendeerden we maar liefst 8,5 miljoen euro aan zelfbruiner. ZELFBRUINER! Dat zegt zoveel over waar onze prioriteiten liggen. Blijkbaar liever oranje dan ontwikkeld.

Dus ja, laat Maxime en haar biografie maar schitteren in de schappen. Het is een perfect symbool voor dit tijdperk: oppervlakkig, overschat en lachwekkend leeg. Misschien moeten we het als satirisch kunstwerk gaan zien. Het zou zomaar het meest schokkende stukje satire van de 21e eeuw kunnen zijn. Maar waarschijnlijk niet.

Bron: NU.NL – Biografie Maxime Meiland blijft in de winkels na winst in smaadzaak