Skip to main content

Ah, de grote Jumbo-Visma carrousel draait weer op volle toeren: drie schaatsers uit de selectie geschopt alsof ze opeens brandstof voor de föhn van hun coach zijn. Onder het genadeloze mes blijkt Dai Dai N’tab, samen met twee van zijn collega’s, niet sneller te zijn dan de bezemwagen van het management. Is het teammanagement bezig met een late voorjaarsschoonmaak of zijn ze gewoon een nieuw recept voor teamspirit aan het uitproberen? “Eruit met de ouwe, en dan zien we wel waar de sponsoren van houden.”

Nu, voor een schaatser zoals Dai Dai, wiens naam klinkt als een capabele Ninja Turtle maar de uithoudingsvermogen heeft van een freelance koerier op zijn laatste accu, moet dit voelen als een koude douche. De kicker? Deze ijsbeer kreeg zijn afscheidsmail waarschijnlijk terwijl hij nog dacht dat ‘Pavlov-reactie’ een Russische schaatstechniek was. Ironisch genoeg, Dai Dai die bekend staat om zijn explosiviteit op de ijsbaan, kwam het nieuws waarschijnlijk over als een natte krant. “Kijk mam, zonder contract!”

Laten we even realistisch wezen, het is niet allemaal kommer en kwel. Voor Dai Dai en de twee andere schaatsers is dit misschien een kans om te doen wat elke Nederlander doet als het even tegen zit: klagen op social media, een crowdfunding starten voor een ‘comeback’ of gewoon te switchen naar curling, want laten we eerlijk zijn, iedereen kan met een bezem overweg.

Maar toch, ergens voelt dit als het einde van een tijdperk. Jumbo-Visma heeft met deze zet een duidelijk signaal afgegeven: presteren of je staat sneller in de rij bij het UWV dan dat je kunt zeggen “Waar is mijn schaatsvet?” Woest, verdrietig, of verward? Allemaal terecht. Maar, er is altijd een lichtpuntje – tenminste één van deze schaatsers heeft nu genoeg materiaal voor een hartverscheurend boek: “Schaatsen op Dun IJs: De Glijpartijen van een Vergeten Kampioen.” Pakkend, toch?

Bron: NU.NL – Jumbo-Visma neemt afscheid van Dai Dai N’tab en twee andere schaatsers