Skip to main content

Europa wil weer eens het braafste jongetje in de klas zijn en heeft bedacht dat we Amerikaanse internetdiensten kunnen vervangen door Europese alternatieven. Ja hoor, alsof Europa gelijk staat aan technologische innovatie. Zet je Alpenhoedje maar op en trek je lederhosen alvast aan, want dit plan klinkt alsof het rechtstreeks uit een slecht Oktoberfest-liedje komt.

Laten we het even hebben over die gigantische eierdoppen die we als hersenen gebruiken op dit continent. Het idee dat Europa even Silicon Valley van zijn troon kan stoten is net zo realistisch als dat ik een marathon win door alleen maar naar sportschoolselfies te kijken. En dat terwijl Amerikaanse tech-giganten onze gegevens verslinden alsof het een all-you-can-eat buffet is — en het ergste? We staan met open mond (en portemonnee) toe te kijken.

Maar goed, Europa droomt verder, met hoogmoed die past bij een keizerrijk dat denkt dat je door simpelweg ‘Europees alternatief’ op een product te plakken, Amerikaanse techbedrijven bibberend in hun sneakers laat staan. Alsof Mark Zuckerberg nachtmerries krijgt van de GDPR.

Ons continent, beroemd om zijn cultuur, keuken en kastelen, denkt dat het de techwereld even een poepie zal laten ruiken. Alsof de kracht van de Eiffeltoren en Romeinse arena’s ineens zullen transformeren in ongekende digitale innovatie.

En de kers op de taart? De onvermijdelijke bureaucratische moloch die elk Europees tech-initiatief zal verstikken nog voordat de eerste Europese Google-killer (Geugel? Ugh.) is gelanceerd. Want laten we eerlijk zijn: als Europa ergens goed in is, dan is het wel in goedbedoelde initiatieven lanceren die verzanden in papierwerk en regelgeving.

Dus daar heb je het, lieve Europeanen: ons continentale masterplan om Amerikaanse internethegemonie omver te werpen is ongeveer zo effectief als een chocoladetheepot. Proost, op onze digitale soevereiniteit. Pak de popcorn er maar bij, dit wordt hilarisch.

Bron: GOOGLE NEWS – Europese alternatieven voor Amerikaanse internetdiensten hard nodig’