Skip to main content

Ah, Podcast De Dag besloot om eens te spelen met het idee van alternatieve kabinetten. Omdat het huidige zooitje niet genoeg circus biedt, dachten we: laat er een groep wannabe politieke Picasso’s schetsen hoe het nóg absurder kan. Want, waarom de realiteit onder ogen zien als je ook kan dwalen in de achterkamertjes van je fantasie?

Alternatieve kabinetten in de praktijk. Klinkt als het soort idee waarvan je op papier al ziet dat het de plank mis slaat. Je weet wel, zoals ananas op pizza of sokken in sandalen. Een prachtig concept, als ‘slagen’ omschreven staat als ‘glorieus falen met extra stappen’.

O, en laten we niet vergeten dat de gemiddelde politicus ongeveer net zoveel charisma heeft als de gebruiksaanwijzing van een strijkijzer. Maar dan minder nuttig. Deze podcastserie brengt ons het plezier van het luisteren naar cirkelredeneringen, als een cursus ‘hoe overtuig ik mezelf ervan dat ik nuttig ben’ gegeven door mensen die geloven dat ze invloed hebben.

En wat leer je daar nou werkelijk van? Dat het tijd is voor een nieuwe hobby als zelfs de theorie van alternatieve kabinetten klinkt als een beter plan dan wat je huidige regeerders uitvoeren. Feit: het is wetenschappelijk bewezen dat het kijken naar verf die droogt, meer voldoening geeft dan het volgen van de huidige politieke soap. Daar heb je tenminste nog een eindresultaat dat ergens op slaat.

Maar hé, laten we het positief bekijken: het verbeeldt tenminste een wereld waarin besluiten nemen even makkelijk gaat als je Netflix-serie kiezen op een luie zondag. Chaos, incompetentie en luchtkastelen bouwen. Precies wat je zou verwachten van een volksvertegenwoordiging die meer op een papieren bootje lijkt dan op het stevige schip van staat.

Bron: GOOGLE NEWS – Podcast De Dag: alternatieve kabinetten in de praktijk