Skip to main content

Oh, kijk, de geweldige babysitters van het Britse koningshuis, William en Kate, hebben weer eens een zooi foto’s gedumpt. AFP, de waakhond in dienst bij de royals, moet weer overuren draaien. Want God verhoede dat iemand ziet dat Kate een haarlok misplaatst heeft of dat Willy eruitziet alsof hij net een marathon heeft gerend in zijn pak – zweetplekken en al. En hoe durven ze die korte omschrijvingen te leveren? Alsof we niet zelf kunnen zien dat ze hun PR-molen op volle toeren draaien om die twee nog heiliger te presenteren dan de paus op Goede Vrijdag.

Je gaat me toch niet vertellen dat dit keer op keer doorgelichte fotomateriaal echt het beste is wat ze kunnen leveren? Met een budget dat waarschijnlijk groter is dan het BBP van sommige kleine eilanden, krijgen we dit. Foto’s waarop iedereen net iets te veel glimlacht, waar de kinderen eruitzien alsof ze zijn geposeerd door een team van IKEA-catalogusstylisten. En dan de ondertitels, geschreven alsof er een Nobelprijs voor Vrede vanaf hangt.

En dan AFP. Jongens, wat een topbaan. De hele dag scrollen door foto’s van mensen die zoveel privilege hebben dat zelfs hun vuilniszakken waarschijnlijk designer zijn. Kun je het je voorstellen? “Oh nee, Kate’s pink staat in een vreemde hoek, CODE ROOD!” Alsof we ons echt druk maken of Kate’s pink wel in de juiste hoek staat terwijl de wereld in brand staat.

Maar goed, het moet gezegd worden dat dit alles ergens voor staat: de ultieme, ongefilterde kijk op hoe absurd ver we zijn gegaan in onze idolatrie van deze ‘royals’. Want laten we eerlijk zijn — oeps, mag niet — het ultieme bewijs dat we massaal ons verstand kwijt zijn, is dat we deze onzin nog steeds serieus nemen. Maar ja, wie zijn wij om te oordelen? Wij, gewone stervelingen, voeden ons aan de hand van de kruimels van hun goddelijke aanwezigheid, ademloos wachtend op het volgende perfect geënsceneerde kiekje. Lang leve de koning, de koningin, en vooral, de oppermachtige photoshop.

Bron: NU.NL – Persbureau AFP controleert alle door prins William en Kate geleverde foto’s