Skip to main content

In het land waar zelfs de misdadigers moeten wachten op hun verdiende loon – Nederland, natuurlijk – is een gloednieuw soort “fair play” geïntroduceerd. Gefeliciteerd, veroordeelden! Jullie krijgen nu uitgestelde celstraf. Is het omdat we zo van je houden of omdat we gewoon niet genoeg cipiers kunnen vinden? Hint: niemand is hier zo dol op je. Dit is de IKEA van gerechtigheid – doe-het-zelf opsluiting, maar dan zonder handleiding en vooral zonder schroefjes.

Wachtlijsten zo lang dat zelfs je grootmoeder er boos over zou worden, en zij heeft geduld voor tien. Maar ja, het moderne Nederland – waar je eerder een gratis wifi-code krijgt dan een celstraf. Wat een tijd om crimineel te zijn, nietwaar? Hé, misschien kun je in de tussentijd een boek schrijven, “Wachten op Gerechtigheid”. Bestseller gegarandeerd, vooral als je een hoofdstuk wijdt aan het unieke concept van “celstraf uitstellen omdat we geen mensen hebben om de sleutel om te draaien.”

Feit: Nederland kampioen recidive. Is het misschien omdat we veroordeelden laten marineren in hun eigen criminele jus, in afwachting van die exclusieve celstraf die maar blijft uitblijven? Geduld is een schone zaak, behalve als het gaat om gerechtigheid. Maar goed, misschien is dit gewoon de nieuwe Nederlands export: de uitgestelde celstraf-strategie. Kunnen we het Europees patenteren? Maakt vast furore in landen waar ze nog denken dat gerechtigheid iets betekent.

In de tussentijd kunnen de veroordeelden hun vaardigheden aanscherpen – survival of the fittest in de wondere wereld van uitgestelde verantwoordelijkheid. Een dikke middle finger naar het systeem. En eentje naar ons, want wij pikken het. Proost, op de chaos.

Bron: GOOGLE NEWS – Vanwege personeelstekort moeten veroordeelden celstraf later uitzitten