Nederland, het gidsland waar de lat voor elk probleem gewoon naar beneden doet bukken, zodat iedereen er, kreupel of struikelend, overheen kan. En nu, in een opzienbarend staaltje probleemoplossing waar zelfs Escher nog een puntje aan kan zuigen, verlagen we de taaleisen in de kinderopvang. Want waarom zou je je zorgen maken over taalvaardigheid als je de volgende generatie ook kunt opvoeden met een mix van onverstaanbare klanken en handen-voetenwerk?
Oh, het personeelstekort, natuurlijk! Dat eeuwige excuus om kwaliteit de nek om te draaien. Geen vloeiend Nederlands? Geen probleem! Zolang je de weg naar de kinderopvang kunt vinden en niet allergisch bent voor luiers, ben je binnen. En trouwens, wie heeft er tegenwoordig nog vloeiend Nederlands nodig? De kinderen leren het echte leven toch van YouTube en TikTok.
Het mooie is, we creëren zo prachtig verwarring in de hoofdjes van de toekomst. Want waarom zou je investeren in goed opgeleid personeel als je deze kiddo’s ook kunt voorbereiden op een wereld waarin niemand elkaar meer begrijpt? Precies, dat dacht ik ook.
En de feitelijke kers op deze ironische taart? Onderzoek toont aan dat taalvaardigheid essentieel is voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Maar ach, wie heeft cognitieve ontwikkeling nodig als je kunt bijdragen aan de toekomstige puzzel van multi-interpretabele communicatie? In het nieuwe Nederland hoef je elkaar niet te begrijpen, zolang je maar ‘goedbedoeld’ langs elkaar heen lult.
Kortom, laat die taaleisen maar zakken. Wie weet wordt ’taal’ over een paar jaar toch vervangen door een collectie emoji’s. Kunnen we alvast beginnen met de grote emoji-voorbereidingscursus voor kinderopvangmedewerkers. Proost, op de toekomst!
Bron: GOOGLE NEWS – Taaleisen kinderopvang en bso deels omlaag vanwege personeelstekorten