Skip to main content

Oh, waar te beginnen met die glorieuze geldfabriek, die schijnheilige sokpop, die zo fijn het WK in de woestijn heeft georganiseerd. Saoedi-Arabië, het land waar de olie rijker vloeit dan mensenrechten, heeft kennelijk een nieuw exportproduct: overleden arbeidsmigranten. Bent u er nog of moet u even een traantje wegpinken over de tragische ironie?

Laten we het maar hardop zeggen: deze hele situatie is een moderne versie van de piramides van Egypte, alleen dan zonder de esthetiek of eeuwigdurende toeristische waarde. Tenzij je massagraven als bezienswaardigheden ziet. Duizenden arbeidsmigranten hebben het loodje gelegd om een paar potjes voetbal mogelijk te maken. En wij, wij zappen naar de spelende teams alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Het is bijna indrukwekkend hoe Saoedi-Arabië erin slaagt om te concurreren met de klimaatcrisis om de titel ‘slechtste voorbeeld van globale samenwerking’. Het is daar zo warm, dat je zou verwachten dat de FIFA-bazen zelf zouden smelten, of op zijn minst wat empathie zouden lekken. Maar nee, zolang de sponsordeals maar niet verdampen, toch?

En dan wij, met onze verontwaardiging. We zitten comfortabel op onze ethisch geproduceerde veganistische leren banken, tweetend over onrecht met onze smartphones die waarschijnlijk ook niet helemaal smetvrij zijn qua arbeidsomstandigheden. Hypocrisie, tafel voor twee, alstublieft?

Zoals de beroemde filosoof Justin Bieber ooit zei: “Is it too late now to say sorry?” Ja, damn right, het is te laat. Diep van binnen weten we dat onze morele kompas net zo betrouwbaar is als een horloge uit een kauwgomballenautomaat. Laten we dus ophouden met doen alsof we geen deel zijn van het probleem. Cheers, op een succesvolle aftrap van het WK!

Bron: NU.NL – Zorgen om duizenden overleden arbeidsmigranten in Saoedi-Arabië richting WK