Skip to main content

Welkom in de wondere wereld waar calorieën en likes direct omdraaibaar zijn in persoonlijke waarde, met Gaby Blaaser als ons matig verlichte voorbeeld. Wie? Precies, die dame die dacht dat aan de magere kant van het leven staan de enige manier was om in het spotlicht te blijven schitteren zonder de ongemakkelijke schaduw van een driedubbele kin. Een dans met anorexia, zegt ze. Klinkt als de slechtste tango ooit, vooral als je bedenkt dat de enige stappen vooruit zijn gemaakt door telkens twee terug te doen.

Nu, ik ben geen dokter, maar ik vermoed dat de voorgeschreven behandeling iets meer inhield dan een Instagram-detox en een voorzichtig gesprekje met je weegschaal over toekomstige doelen. Wat het ook was, het heeft duidelijk gewerkt, want Gaby staat er nog steeds, nu als een fakkel van hoop voor iedereen die zichzelf te dik voelt voor sociale media maar eigenlijk gewoon te dun is voor de echte wereld.

En natuurlijk, het had heel verkeerd kunnen aflopen. Zoals, je weet wel, echt impact maken in plaats van de digitale suikerspin die ze nu is. Want laten we wel zijn (oh wacht, dat mocht ik niet zeggen), in de wereld waar het aantal volgers bepaalt of je ’s ochtends opstaat of blijft liggen, is een worsteling met anorexia waarschijnlijk de meest betrouwbare bron van aandacht. Mobiele telefoons geven geen warme knuffels; ze blazen hooguit je ego op – en als we iets van Gaby kunnen leren, is dat je maar beter geen energie kunt steken in het zoeken naar meer inhoud dan een Instagram-filter kan bieden.

Zo, nu jij weer. Ga je meedoen aan de afslankrace om hartjes te winnen, of blijf je aan de zijlijn staan met je gezonde verstand en een broodje kroket? Cheers, op de ironie van populariteit.

Bron: NU.NL – Gaby Blaaser worstelde met anorexia: ‘Had heel verkeerd kunnen aflopen’