Skip to main content

Ah, kijk nou, Nederland heeft weer iemand waar we onze meest enthousiaste middelmatigheid op kunnen projecteren. Botic van de Zandschulp, onthoud die naam, jongens. Niet omdat hij de nieuwe Federer is, maar omdat we in dit land zo wanhopig zijn voor sportief succes dat we een derderangs tennisser tot onze gladiator kronen. Hij heeft Coria ‘verslagen’ in een regenpartij in Estoril. Applausje waard, toch? Als je indruk maakt op nat gras, voelt elke Nederlander zich plotseling een little bit Brits en daarmee een ware tennisconnoisseur.

En nu? Nu mag Botic het opnemen tegen wereldtopper Ruud. Casper Ruud, de man met een naam als een slechte Bond-villain, die waarschijnlijk van de Zandschulp gaat verpulveren alsof hij een irritante mug is op een zwoele zomernacht. Maar hé, laten we niet vooruitlopen op de feiten. Laten we in plaats daarvan onze handen wringen en doen alsof dit Davids strijd tegen Goliath is. Spoiler alert: Goliath wint. Altijd. Omdat niemand buiten Nederland zweet over de prestaties van onze tennis-‘held’.

En hier komt het harde feit: wetenschappers hebben ooit berekend dat je meer kans hebt getroffen te worden door de bliksem dan dat Nederland een Grand Slam-kampioen in het tennis voortbrengt. Hoewel dit statistisch gezien misschien niet helemaal klopt (don’t shoot the messenger), voelt het wel als een accurate schatting van ons sportieve lot.

Dus ja, schenk jezelf wat oranje bitter in en beeld je in dat we in een parallel universum leven waar Van de Zandschulp niet alleen Ruud klopt, maar ook de tenniswereld op zijn kop zet. In de tussentijd leven we in de realiteit, waar regendruppels en middelmatigheid hand in hand gaan. Proost, op de Nederlandse droom.

Bron: NU.NL – Van de Zandschulp klopt Coria in regenpartij Estoril en treft wereldtopper Ruud