Skip to main content

Het is zover, genossen! Vanaf 2026 mag je pas zeggen dat je geslaagd bent in deze mislukte maatschappij als je op het MBO bewijst dat je weet hoe de samenleving in elkaar steekt. Lachen, gieren, brullen, want als er iets is wat we in 2023 hebben geleerd, is dat gezond verstand net zo zeldzaam is als een student die vrijwillig vroeg opstaat. Burgerschapsexamen, de nieuwste manier om te zien of je braindead of gewoon traditioneel dom bent.

Laten we het centrum van deze kermisattractie eens goed onder de loep nemen: Het MBO. Waar je leert hoe je een stopcontact repareert, maar niet hoe je je belastingaangifte doet zonder in foetushouding te eindigen. En nu? Nu gaan we testen of je het verschil kent tussen de Eerste Kamer en de eerste hulp – spoiler: in beide gevallen eindig je met koppijn.

Kijk, het idee van burgerschap is edel. Echt. Net als de eenhoorn. Maar zoals alles wat de overheid aanraakt, zodra ze iets ‘verplicht’ maken, ruikt het naar desinfectiemiddel en belastinggeldverspilling. Volgens een absurde logica – ja, daar is de overheid koning in – als je weet hoe een debat werkt, ben je meteen een hoogwaardige burger. Precies, en ik ben de Secretaris-Generaal van de VN omdat ik Risk kan winnen zonder te huilen.

Oh, en laten we het juweel in deze kroon van absurditeit niet vergeten: het feit dat we denken dat jongvolwassenen op het MBO zitten te wachten op een examen om hun ‘burgerschap’ te bewijzen. Dat is alsof je van een vis eist dat hij een boom beklimt. Succes met die onzin, lieve onderwijskundigen. We kijken uit naar de glorieuze mislukking van dit plan, terwijl we rustig popcorn eten en toekijken hoe de Titanic van het onderwijssysteem tegen de ijsberg van de realiteit botst.

Bron: GOOGLE NEWS – Burgerschapsexamen vanaf 2026 verplicht op het mbo