Skip to main content

Kijk eens aan, onze overheid, altijd vooraan met de vingertjes zwaaien over hoe wij, het plebs, onze CO2-voetjes op de aarde moeten zetten. Maar als het aankomt op hun eigen speeltuintje, zoals de gebouwen van Defensie, struikelen ze massaal over hun eigen duurzaamheidseisen. Alsof die regels geschreven zijn met onzichtbare inkt – enkel zichtbaar voor de kleine man.

Defensie, de bewakers van ons land, hebben blijkbaar hun eigen energie voorrang gegeven: vooral die van het zichzelf met rust laten. Een moderne vorm van camouflage, zullen we maar zeggen. Want wie heeft er nu een energielabel nodig als je zoveel camouflageverf hebt, nietwaar? Ze missen meer labels dan de gemiddelde supermarkt tijdens een etikettenstaking.

En laten we even stilstaan bij het ironische feit dat deze ‘bewakers van het land’ op de één of andere manier de groene radar volledig zijn misgelopen. Is het niet juist hun taak om vooruit te kijken, of geldt dat alleen als er tanks bij betrokken zijn?

Dus, terwijl Jan Modaal word geterroriseerd met subsidies, boetes, en belerende vingertjes over het belang van duurzaam leven, verbouwt het ministerie van Defensie rustig verder in hun energieverslindende zandbak. Het is alsof je probeert af te vallen door alleen naar de sportschool te rijden en in de kantine te zitten voor een croissantje – ambitieus maar ronduit nutteloos.

Kortom, als de overheid een serieus gesprek over duurzaamheid wil voeren, laten ze dan beginnen met het spiegel voor te houden. Of is de reflectie te duurzaam verlichting misschien te confronterend?

Bron: GOOGLE NEWS – Gebouwen overheid missen vaak energielabel: vooral Defensie loopt ver achter