Skip to main content

Oh, wat ontroerend. We hebben weer een massale uitbarsting van collectieve verontwaardiging in Boedapest. Want ja, kennelijk is het pas nieuws als 100.000 Hongaren besluiten dat ze het zat zijn om speelbal te zijn in Orbáns eigen versie van een dictatoriale Floor is Lava. Alleen is de vloer geen lava, maar een kleverige mix van nepotisme, onderdrukking en een snufje xenofobie voor de smaak.

Laten we eerlijk zijn, het protest “Wij zijn niet bang” klinkt meer als een wanhopig mantra van mensen die diep van binnen weten dat ze van een koude kermis thuis komen. Orbán zit namelijk steviger in het zadel dan een teek op een bloedrijk hondenhuidje tijdens een vochtige zomer.

En wat bereiken deze protesterende zielen feitelijk? Behalve dan dat ze ons voorzien van schattige social media content waar we met z’n allen hypocriet ‘hartje hartje’ onder kunnen zetten. Het is namelijk een prachtig schouwspel, zo’n menigte die denkt dat ze machtiger is dan de machtsstructuur. Het is als een kleuter die beweert z’n eigen poepluiers te kunnen verschonen: vertederend, maar volstrekt nutteloos.

Feitelijk wordt Hongarije door deze onvrede gestraft met nog meer Orbán. Want laten we niet vergeten, elke actie genereert een reactie en in dit geval is die reactie waarschijnlijk een nog stringentere controle op media, minder hobbels op Orbáns weg naar totale dominantie, en hey, misschien zelfs een nieuwe wet die protesteren gelijk stelt aan high treason.

Maar ja, blijf vooral die hartjes uitdelen op Instagram. Dat zal ze leren, die stoute overheid. Ondertussen smult Orbán van elke ongemakkelijke wankeling van de ‘vrijheidszoekers’. Het is alsof het hele land auditie doet voor de rol van Sisyphus, met als enige verschil dat hun rots uit pure, onversneden naïviteit bestaat. Succes daarmee.

Bron: GOOGLE NEWS – ‘Wij zijn niet bang’: 100.000 Hongaren protesteren in Boedapest tegen Orbán