Skip to main content

In een universum waar voetbal nog altijd heilig is en PSV-fanaten kerkdiensten aan Philips Stadion wijden, daar steelt een nieuw gouden kalf, genaamd ‘Winnaartje’ Uneken, brutaalweg de spotlight bij zijn debuut. Puur genieten, roept ie. Ja, doei. Alsof we nog nooit een groentje op gras hebben zien huppelen. En wat een bijnaam, ‘Winnaartje’. Geeft direct het beeld van een twee-pk onder de voetballers die blijkbaar zijn bonen goed gegeten heeft en nu meedoet met de grote jongens. Hilarisch.

Laat me niet lachen. Het voetbalveld is tegenwoordig net zo voorspelbaar als de smaak van Nederlandse keuken—zoutloos met een vleugje aardappel. En dan komt Mr. Uneken naar voren, dartelend als een prille Bambi op ijs, en de media slikt het als zoete koek. Sinds wanneer is “puur genieten” nieuwsworthy? Ik kan op mijn balkon zitten met een pilsje en ook puur genieten. Headlines, please.

De ironie wil dat terwijl hij daar op het veld stond te ‘genieten’, de rest van ons zat te wachten op iets wat daadwerkelijk entertaining is. Iets met wat vuur, wat peper—nee, niet zo’n Aleppo-peper van de hipster food markets, gewoon ouderwets schelden en tieren langs de lijn. Dat is voetbal.

Bovendien, het feit dat we hier praten over iemand die zo duidelijk verblind is door het minuscule succes dat hij tot nu toe heeft gehad, bewijst simpelweg hoe diep we zijn gezonken in onze zoektocht naar helden. Ooit vierden we de godenzonen van het voetbal, tegenwoordig juichen we voor Winnaartjes. Oh, de tijden dat Johan Cruyff in z’n eentje meer talent had dan de huidige lichting bij elkaar, en geen mens die het toen had over ‘puur genieten’.

Dus ja, Winnaartje, geniet maar van je vijftien minuten faam. Voor je het weet is Nederland weer klaar met je en ben je gewoon de volgende in de rij van eendagsvliegen. Schop die bal maar goed, jongen, voordat we allemaal besluiten dat dammen misschien toch spannender is om naar te kijken.

Bron: NU.NL – Winnaartje’ Uneken steelt show bij PSV-debuut: ‘Was puur aan het genieten’