Skip to main content

Ah, daar gaan we weer. Nederland, het land van klompen, kaas en klimaathysterie, raakt in complete paniekmodus omdat Eneco besloot zich terug te trekken uit Overvecht, alsof het een aflevering van “Expeditie Robinson” betreft, maar dan een waar iedereen faalt in overlevingstechnieken. “Stadswarmte” klinkt als een goedkope deodorant, maar het is blijkbaar iets waar mensen hun huizen mee willen verwarmen. En nu Eneco wegvalt, lijkt het alsof de koude oorlog 2.0 uitbreekt in de Utrechtse wijk.

Laten we even een stapje terugdoen. Sinds wanneer is het een mensenrecht om je bips te verwarmen met de restwarmte van de industrie? Spoileralert: niet sinds de oerknal. Maar de onrust zwelt aan, als een puberale puist die maar niet uitgeknepen mag worden. Alsof we geen grotere problemen hebben. Heb je de huizenprijzen gezien? Of de staat van het onderwijs? Maar nee, laten we een nationaal trauma ontwikkelen over stadswarmte.

En dan, het pièce de résistance: in 2020 genereerde Eneco – hou je vast – een whopping 117 miljoen euro aan winst. Dat lijkt op het eerste gezicht veel, maar in de wereld van bedrijven is dat zoiets als “leuk geprobeerd, maar je scoort toch echt een voldoende-min”. Waarschijnlijk genoeg om alle medewerkers een warme trui te kopen, zodat ze niet afhankelijk zijn van stadswarmte. Oh, de ironie.

Dus, lieve Overvechters: zet een extra trui aan, koop een kat en laat die op schoot liggen. De enige stadswarmte die je nodig hebt, is de snorrende motor van je eigen stofwisseling. En Eneco? Die lacht zich warm naar een volgend avontuur. De wereld is een schouwtoneel, en wij zijn blijkbaar de komedianten die het warm willen houden met industriële restjes. Briljant.

Bron: GOOGLE NEWS – Onrust over stadswarmte zwelt aan na terugtrekking Eneco uit Overvecht