Skip to main content

In het Sprookjesland der Nederlandse politiek, waar prinsessendromen doodgaan en kikkers niet veranderen in prinsen, blijkt NSC de enige te zijn die niet gehypnotiseerd is door de betoverende fluittonen van rattenvanger Jetten. De magische formule? Gewoon, stevig op je klompen blijven staan terwijl rondom je het politieke moeras zich vormt.

Omtzigt, de politieke Harry Potter minus het charme, blijft koers houden alsof hij de GPS van de Titanic had kunnen zijn – met dit kleine verschil dat hij het ijsbergveld als een mineur ongemak ziet. En dan heb je Jetten. Ah, Jetten. De man die met zijn oproepen ongeveer evenveel impact maakt als een blaadje dat in de Grand Canyon naar beneden dwarrelt. Eentje probeert de politieke Titanic te mijden, de ander bouwt enthousiast zijn eigen.

Het is een bizar schouwspel. NSC, vastberaden als een peuter die nee zegt tegen broccoli, versus D66, die probeert te schitteren in hun rol als beste bijrolspeler in een tragedie van eigen makelij. Een partij die het ene moment zweert bij verandering en het volgende moment verandering nodig heeft om zichzelf te herinneren aan wat ze ook alweer probeerden te veranderen.

Hier een feit, daar een feit, overal een verdraaid feit. Het maakt allemaal niks uit, want zodra de politieke wind draait, draaien onze helden mee als een weervane op een winderige dag. En wij? Wij blijven achter, lichtelijk gedesoriënteerd, met het besef dat in sprookjes politieke consistentie net zo zeldzaam is als een unicorn die de NS-treinen op tijd laat rijden.

Vergeef me mijn cynisme, maar in een wereld waarin de politieke klucht de realiteit overtreft, is het enige dat echt blijft de lachwekkende hoop op beterschap. Cheers, op een nog een ronde van dit schaakspel zonder koningen, alleen pionnen in een eindeloze, mat geestdodende dans.

Bron: GOOGLE NEWS – NSC houdt volgens Omtzigt koers in formatie, oproep D66-leider Jetten ten spijt