Skip to main content

Annemiek van Vleuten, dé koningin van het Nederlandse wielrennen, heeft dan wel een indrukwekkend palmares vol overwinningen, maar dat betekent blijkbaar niet dat ze onverslaanbaar is. Nee hoor, de Waalse Pijl bewees maar weer eens dat zelfs de beste van de besten weleens door het ijs kunnen zakken. Ditmaal was het de geëmotioneerde Kasia Niewiadoma die Van Vleuten een lesje in nederigheid gaf. Geen wonder dat ze in tranen uitbarstte, ze had zich immers weten te ontdoen van de Nederlandse trots. Tranen van vreugde, dat dan weer wel.

En laten we eerlijk zijn, wie had dat gedacht? Vollering, een naam die hoogstwaarschijnlijk meer belletjes doet rinkelen dan je zou willen, werd niet alleen geklopt door Niewiadoma, maar moet ook genoegen nemen met een plekje achter Van Vleuten. Ja, je leest het goed, de vedette van het vrouwelijke wielrennen verslaat de eeuwige tweede. Het is bijna lachwekkend. Bijna, want diep vanbinnen voelt Vollering vast een allesverterende jaloezie. Dat snijdt, als een mes in de rug.

Maar laten we even stilstaan bij het feit dat de Nederlandse wielergoden niet onfeilbaar zijn. Want weet je wat echt pijnlijk is? Dat het Nederlandse vrouwenteam heerst als het gaat om prestaties en prijzen, maar één grote naam ontbreekt. Juist, Marianne Vos. Zij is als een mysterieuze eenhoorn, een mythe waarvan wordt gefluisterd dat ze ooit de wielerwereld domineerde. Maar waar is ze nu? In de schaduw van haar jongere concurrenten. Vos, we missen je! Kom alsjeblieft terug en laat zien wie de échte koningin is.

Dus laten we deze tegenslag van Van Vleuten en Vollering vooral aangrijpen als een kans om de Nederlandse dominantie in het wielrennen in twijfel te trekken. Want wie weet, misschien komt er een dag waarop de Nederlanders niet meer onverslaanbaar zijn. En die dag, mijn beste lezers, zou best weleens dichterbij kunnen zijn dan we denken.

Bron: NU.NL – Vollering geklopt door geëmotioneerde Niewiadoma in Waalse Pijl