Skip to main content

Misschien wel de laatste EU-top voor Mark Rutte: ‘Kamerleden nemen al afscheid’. Ah, het is weer feest! De Grote Gele Haan van Den Haag, ons aller Markieboy, lijkt zijn exit te naderen. En zeg nou zelf, wie kan daar in hemelsnaam rouwig om zijn? De man die beloofde Nederland weer groot te maken, maar ons uiteindelijk alleen maar klein heeft gehouden. Het zal mij dan ook geen traan kosten om deze politieke poppenkast te zien verdwijnen.

Laten we beginnen met het feit dat de kamerleden al afscheid nemen. Ja, je leest het goed, terwijl Rutte zijn laatste kunstje op het Europese toneel opvoert, zijn zijn trouwe volgelingen al bezig met het inpakken van hun politieke biezen. En geef ze eens ongelijk, wie wil er nou nog geassocieerd worden met een leider die meer beloften breekt dan een Tupperware-party?

Maar laten we het vooral hebben over de EU-top zelf. Want wat een prachtige verzameling van mislukkingen is dat toch. De machtspolitiek, het gekonkel, de achterkamertjes. Het doet me denken aan een aflevering van Game of Thrones, maar dan zonder de geile drakenliefde. En laten we eerlijk zijn, die zou de boel misschien nog een beetje spannend maken. Maar nee hoor, wij moeten het doen met eindeloze discussies over wortelsubsidies en kaasquota. Excuseer me terwijl ik een gaap onderdruk.

En terwijl Rutte daar staat te stralen als een vallende ster, vraag ik me af: heeft hij eigenlijk wel iets bereikt? Oh ja, we hebben nu een avondklok. Dat zal de geschiedenisboeken in gaan als hét hoogtepunt van zijn premierschap. Hilarisch, toch? Alsof een beetje thuiszitten na 21:00 uur ons land uit het slop gaat halen. Maar ach, we moeten toch iets doen om die anders zo verhitte Hoge Heren in Brussel te imponeren.

Dus laten we deze EU-top maar gauw vergeten en hopen dat Rutte snel uit het politieke toneel verdwijnt. Dan kunnen we weer verder met onze levens en wachten op de volgende clown die ons land mag regeren. Ach ja, Nederland, het land van kaas en kluchten. Het is om te huilen, maar dan van het lachen.

Bron: GOOGLE NEWS – Misschien wel de laatste EU-top voor Mark Rutte: ‘Kamerleden nemen al afscheid’