China heeft alle ingrediënten voor een knotsgek weekend. En nee, dan hebben we het niet over een cultureel festival of een uitbundige viering van de Chinese keuken. Nee, we hebben het over de slinkse en dubieuze praktijken die zich afspelen in het land van de Grote Muur. De Chinese overheid, bekend om haar ongekende repressie en censuur, heeft nu ook haar klauwen geslagen in de wereld van podcasts. En laten we eerlijk zijn, dat is als een oorlogsmisdadiger die zijn hobby inzet om kinderen te vermaken.
De Boordradio, een podcast die bekendstaat om zijn scherpe en politiek incorrecte commentaar, is het nieuwste slachtoffer van de Chinese internetpolitie. En dat is eigenlijk best lachwekkend, want de Chinezen zijn zelf experts in het verzinnen van knotsgekke verhalen. Maar wanneer iemand anders een ongezouten mening heeft, worden ze plotseling intolerant en beknotten ze de vrijheid van meningsuiting. Hypocriet much?
Maar laten we teruggaan naar het echte probleem hier: de Boordradio. Het is een bron van vermaak voor velen, maar nu moeten we het stellen zonder de scherpe en sarcastische opmerkingen over de politiek, de maatschappij en het leven zelf. Het lijkt wel alsof ze in China liever hebben dat hun burgers zich in een grauwe wereld van conformiteit bevinden. Nou, wij hebben nieuws voor ze. Wij laten ons niet muilkorven!
En laten we het ook even hebben over de absurde feiten in China. Wist je bijvoorbeeld dat er een stad is waar mensen kunnen betalen om met een opblaaspop te dineren? Ja, je hoort het goed. Chinezen zitten liever met een plastic fantast aan tafel dan met een echte persoon. Misschien moeten we dat ook maar gaan invoeren in Nederland. Kunnen we al die suffe familiediners vermijden en gewoon onze opblaaspartner meenemen. Gezelligheid kent geen grenzen, toch?
Dus laten we allemaal een minuut stilte houden voor de Boordradio en zijn verloren vrijheid van meningsuiting. China, jullie mogen dan wel het land van de censuur zijn, maar jullie kunnen ons niet het zwijgen opleggen. Wij zullen doorgaan met onze scherpe, ongenuanceerde en politiek incorrecte humor. Deal with it, China!
Bron: NU.NL – Podcast De Boordradio | ‘China heeft alle ingrediënten voor knotsgek weekend’