Skip to main content

Veel alarmbellen over Rusland, Iran en China in jaarverslag MIVD. Dat komt natuurlijk als een shocker, want wie had nou verwacht dat drie landen die bekend staan om hun vriendelijke en vreedzame karakter, stiekem misschien toch niet helemaal zuiver op de graat zouden zijn? Nou, ik niet hoor. Echt waar, ik zat met open mond te lezen.

Rusland, dat altijd zo’n voorbeeldige reputatie heeft als het gaat om transparantie en eerlijkheid, blijkt dus toch een beetje te rommelen in de internationale achtertuin. Maar hee, wie heeft er geen plezier in om af en toe wat landjepik te doen? Het is als Monopoly, maar dan met nucleaire wapens en dodelijke spionnen. Klinkt als een gezellig avondje met de familie, toch?

En dan hebben we Iran. Oh, Iran. Het land dat bekend staat om zijn liefde voor diversiteit en vrijheid van meningsuiting. Ja, dat was sarcasme. Ik weet dat niet iedereen even goed is in het herkennen van sarcasme, dus ik dacht: laat ik het even vermelden voordat er misverstanden ontstaan. Maar goed, Iran dus. Een land waar het onderdrukken van het volk als een nationale sport wordt beschouwd. Het is bijna ontroerend hoe ze hun medailles verdienen.

En last but not least, China. Het land dat zoveel respect heeft voor mensenrechten dat ze iedere dag een knieval maken richting de gevangeniscellen. Maar hey, wie heeft er geen plezier in om de vrijheid van meningsuiting de nek om te draaien? Ik bedoel, er is toch niets leukers dan dat?

Dus laten we vooral niet naïef zijn, beste lezers. De wereld is een grote, boze plek waar schurken en schavuiten de dienst uitmaken. Dus laten we vooral vertrouwen op onze overheden en in het bijzonder op de MIVD, die ons met dit vernieuwende inzicht heeft laten zien dat er nog steeds veel moois te ontdekken valt in de duistere wereld van internationale politiek. Proost!

Bron: GOOGLE NEWS – Veel alarmbellen over Rusland, Iran en China in jaarverslag MIVD