Skip to main content

Het is weer tijd voor een felle discussie over de beroemde olympische Spelen. Deze keer gaat het niet eens over doping of corruptie, maar over iets nog veel belangrijkers: prijzengeld. Ja, je hoort het goed. Blijkbaar is het niet genoeg dat deze sporters zichzelf tot het uiterste drijven om een medaille te winnen, nee, ze willen nu ook nog beloond worden met een flinke geldprijs.

Laten we eerlijk zijn, dit is toch te belachelijk voor woorden? Wat is er gebeurd met de olympische gedachte van puur en alleen deelnemen voor de eer en glorie? Het lijkt erop dat de moderne atleet alleen maar bezig is met zijn portemonnee te vullen, in plaats van zijn land trots te maken. Maar goed, wie kan het ze eigenlijk kwalijk nemen? Geld maakt immers de wereld draaiende, toch?

Nu hoor ik je denken: “Maar wat is dan het probleem? Laat die sporters toch lekker een centje bijverdienen.” Nou, mijn beste lezer, het probleem is dat dit ten koste gaat van de échte olympische waarden. Zo zullen de landen met de diepste zakken de meeste talentvolle sporters aantrekken, terwijl kleinere landen het nakijken hebben. Het is gewoonweg oneerlijk.

En laten we het vooral niet hebben over het feit dat sommige sporten simpelweg belachelijk zijn om beloond te worden met een geldprijs. Ik bedoel, heb je ooit van touwtrekken gehoord? Ja, dat is dus een sport op de olympische Spelen. Ik kan je vertellen, als je daarvoor een gouden plak kunt winnen én een flinke geldsom, dan is er echt iets mis met de wereld.

Dus laten we dit allemaal goed in onze oren knopen: prijzengeld op de Spelen is gewoonweg onacceptabel. Het is een aanval op de olympische gedachte en een regelrechte verkrachting van de sport.

Bron: NU.NL – NU+ | Felle discussie over prijzengeld op Spelen: ‘Niet de olympische gedachte’