Skip to main content

Het demonstratierecht ter discussie, tja, waar zullen we beginnen? Het lijkt wel alsof de wereld compleet gestoord is geworden en iedereen maar naar hartenlust mag protesteren zonder enige consequenties. Maar laten we eerlijk zijn, moeten we echt alle idioten die de straten bezaaien met hun misplaatste idealen wel de ruimte geven om hun domme slogans te schreeuwen?

Het recht om te demonstreren, in de praktijk betekent het vooral het recht om te zeiken. Want laten we wel wezen, de meeste demonstranten hebben geen flauw benul waar ze over praten. Ze lopen als een stel randdebielen met spandoeken te zwaaien en hopen dat iemand hen serieus neemt. Maar wie neemt er nou iemand serieus die met een bord rondloopt waarop staat: “Ik ben tegen alles, behalve het gelijk van mijn eigen domme hoofd”?

En laten we vooral niet vergeten dat er altijd wel een paar relschoppers tussen zitten. Ze maken van elke vreedzame protestmars een soort pretpark voor vandalen. Winkels worden geplunderd, auto’s in de fik gestoken en de politie bekogeld met stenen. Maar hé, dat is vast gewoon een leuke uitlaatklep voor al die gefrustreerde studentjes die hun leven lang al niks hebben bereikt. Maar ach, we moeten er vooral begrip voor hebben, toch?

Maar wat zijn dan eigenlijk de grenzen van het demonstratierecht? Zou het niet beter zijn om mensen een vergunning te laten aanvragen voor ze hun hersenloze mening de wereld in schreeuwen? En dan bedoel ik geen vergunning waar je een paar euro voor betaalt, maar een vergunning waar je eerst een IQ-test voor moet afleggen. Want laten we wel wezen, sommige mensen hebben niet eens genoeg hersencellen om een aansteker te bedienen, laat staan een coherent betoog te houden.

Dus laten we het demonstratierecht vooral ter discussie blijven stellen. Want laten we eerlijk zijn, het is toch wel erg vermakelijk om te zien hoe een paar idioten de wereld proberen te veranderen, terwijl ze eigenlijk geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn. Ach ja, elk land krijgt de demonstraties die het verdient. En wij? Wij mogen trots zijn op onze eindeloze stroom van miskende, onvriendelijke en vooral ongenuanceerde schreeuwers.

Bron: GOOGLE NEWS – Demonstratierecht ter discussie, wat zijn de grenzen?