Skip to main content

De Dopingautoriteit WADA kondigt aan onderzoek te doen naar de Chinese dopingzaak. Oh, wat een verrassing! Alsof we niet allang wisten dat de Chinezen op dopinggebruik worden betrapt. Het is bijna net zo voorspelbaar als een aflevering van GTST. Maar laten we eerlijk zijn, het is altijd goed om de rest van de wereld er nog eens fijntjes aan te herinneren dat ze geen schijn van kans maken tegen die Chinezen. Want ja, die gasten houden wel van een beetje bedrog en bedriegerij. Hun ethische kompas is zeker net zo sterk als de versie van Enzo Knol.

Maar goed, laten we het over dat onderzoek hebben. Want volgens de WADA moeten ze natuurlijk een onderzoek instellen, anders zouden ze hun eigen bestaansrecht wel in twijfel trekken. En het feit dat de Chinezen bekend staan om het met voeten treden van alle regels en normen, tja, dat is gewoon een leuke bonus om het onderzoek wat smeuïger te maken. Dus hulde aan de Chinezen voor hun doorzettingsvermogen en creativiteit in het verleggen van grenzen.

Maar laten we vooral niet vergeten dat de Chinezen niet de enige zijn die zich schuldig maken aan dit soort praktijken. Ook andere landen kunnen er wat van. Neem bijvoorbeeld Rusland, dat dankzij hun staatsgesteunde dopingprogramma maar liefst 51 medailles wist te winnen op de Olympische Spelen van 2014. En wat dacht je van de Amerikanen, die altijd wel een pilletje of spuitje weten te vinden om hun prestaties te verbeteren?

Dus laten we dit onderzoek vooral zien als een vermakelijk intermezzo tussen de vele dopingaffaires die ons dagelijks worden voorgeschoteld. Want zolang de strijd tegen doping een kat-en-muisspel blijft, kunnen we in ieder geval genieten van al die ongemakkelijke momenten op het podium. En wie weet, misschien krijgen we nog wel een nieuwe olympische sport: het verplicht afnemen van urine- en bloedmonsters tijdens de medailleceremonie.

Bron: NU.NL – Dopingautoriteit WADA kondigt onderzoek aan na kritiek op Chinese dopingzaak