Skip to main content

Oud-SGP-voorman Van der Staaij, het wandelende conservatieve relikerkje, heeft zichzelf een mooi baantje cadeau gedaan. De beste man is namelijk benoemd tot lid van de Raad van State. Ja, diezelfde Raad van State die verantwoordelijk is voor het adviseren van de regering. Een nogal ongemakkelijke combinatie, als je het mij vraagt.

Laten we even een stapje terug doen en kijken naar de man in kwestie. Van der Staaij, de verpersoonlijking van de bekrompenheid, heeft jarenlang als voorman van de SGP zijn stempel gedrukt op het Nederlandse politieke landschap. Met zijn conservatieve standpunten en starre houding heeft hij menig maatschappelijk debat verzuurd. En nu mag hij dus plaatsnemen in een orgaan dat advies geeft over onze wetgeving. Als dat geen horrorverhaal is, dan weet ik het ook niet meer.

Het feit dat Van der Staaij deze positie heeft gekregen, zegt veel over de staat van ons land. Een land waarin een man die vrouwen als ondergeschikt ziet en de rechten van LHBT+-personen probeert te beperken, beloond wordt met een invloedrijke functie. Wat wordt de volgende stap? Een klimaatontkenner als hoofd van het RIVM? Een antivaxxer als minister van Volksgezondheid?

Maar laten we eerlijk zijn, het is niet geheel verrassend. Nederland, het land waar alles kan zolang je maar genoeg conservatieve stemmen weet te trekken. Waarom zou je ook luisteren naar de stem van progressie en verandering als je kunt vasthouden aan ouderwetse idealen? Het maakt niet uit dat de rest van de wereld al mijlenver vooruit is, zolang we maar vasthouden aan onze eigen bekrompenheid.

Dus Van der Staaij, gefeliciteerd met je nieuwe baan. Ik hoop dat je snel een uitgebreide handleiding krijgt over hoe je je conservatieve denkbeelden kunt combineren met het geven van objectief advies. Succes ermee, we zullen je nodig hebben. Helaas.

Bron: GOOGLE NEWS – Oud-SGP-voorman Van der Staaij naar Raad van State