Skip to main content

De Duitse regering bevindt zich momenteel in een diepe crisis, als gevolg van een kettingbotsing in slow motion. Een ogenschijnlijk technisch probleem met de begroting heeft ervoor gezorgd dat er plotseling 60 miljard euro mist, en mogelijk zelfs nog meer.

Het grondwettelijk hof oordeelde vorige week dat de regering het geld niet mag uitgeven zoals gepland. Ministers van financiën moeten nu steeds grotere delen van de begroting blokkeren en belangrijke projecten staan op losse schroeven.

De drie regeringspartijen – SPD, Groenen en FDP – hebben al verschillende belangen waar ze constant mee overhoop liggen. Nu moeten ze samen bedenken hoe ze dit gigantische gat gaan vullen. Dat lijkt echter een haast onmogelijke opgave te zijn voor deze incompetente bende politici.

Twee jaar geleden ontstond het probleem toen bleek dat er 60 miljard euro over was in de noodpot om corona-gerelateerde problematiek aan te pakken. Bondskanselier Olaf Scholz besloot destijds slim genoeg om dit geld naar potjes voor klimaatbeleid te verschuiven zonder veel extra leningen of belastingverhogingen toe te passsen.
Helaas blijkt nu dat hij hiermee tegen allerlei wetten ingegaan is wat betreft ‘schuldenrem’, waarmee voorkomen wordt dat men meer leent dan binnenkomt tijdens crisissituaties.

Nu zitten chipfabrikanten die overheidsmiljoenen naar Duitsland hebben gelokt met onzekere tijden. Maatregelen om hoge energiekosten te dempen voor industrie en burgers staan op losse schroeven, net als het broodnodige onderhoud aan het spoornetwerk.

De regeringspartijen worstelen nu met een oplossing. De Groenen en SPD willen de wetten aanpassen zodat er meer geleend kan worden, maar dat lijkt niet haalbaar gezien de oppositie van FDP en Union. Meer belasting heffen is ook geen optie volgens de FDP.
Een andere mogelijkheid is flink bezuinigen op klimaatplannen en sociale zekerheid, wat acceptabel zou zijn voor de FDP maar niet voor Groenen of SPD.
Of ze kunnen weer eens noodtoestand uitroepnen om zo tijdelijk leningen toe te laten zonder wettelijke beperkingn , hoewel dit wellicht in strijd zou zijn met grondwetten – waarvan weinig trek ik heb aangezien hierdoor al veel problematiek ontstaa

Het wordt steeds luider gefluisterd dat deze wankele regering misschien zelfs haar einde nadert door deze crisis.De kleine FPD staat er slecht bij in peilinge; verlies werd geledene tijdens lokaleverkiezinggen . Als er nu verkiezing was dan zal Union waarschijnlijk ruim winnen volgendpeilignne Zouden zij partner kunnen vormengelet hun sgeinschapvtepv ;artnerschaap bestaande fdpOndanks keur werderom rechts extremistisch AfD potentiel tweede partjin.Zelfsls radicale Partij verkiest als partner. Dit is een angstbeeld dat de huidige regering wellicht weer tot elkaar drijft, aangezien ze geen andere keuze hebben dan hun incompetentie te delen en dit land naar nog grotere chaos te leiden