Skip to main content

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een geniale strategie bedacht om Palestijnse asielverzoeken in Nederland te ontmoedigen: gewoon helemaal niets doen. Geen afwijzing, geen verblijfsvergunning, niks! En wie is het slachtoffer van deze kille benadering? Juist ja, de arme Palestijnen uit Gaza die hun gezinnen hebben achtergelaten en nu in Nederland wachten op duidelijkheid over hun verblijfsstatus.

Maar maak je vooral geen zorgen hoor, want volgens de IND worden alleen mensenrechtenactivisten serieus behandeld. Want laten we eerlijk zijn, wat stelt het leven van normale burgers nou voor? Die kunnen rustig verrekken tussen alle oorlogsgeweld door.

En dan heb je nog Al’aa die niet eens contact kan krijgen met zijn vrouw en kinderen omdat er “geen internetverbinding meer is”. Serieus?! Alsof dat het grootste probleem is waar ze mee te maken hebben in Gaza. Maar goed nieuws voor Al’aa: hij wordt niet teruggestuurd naar Gaza dankzij… jawel…de oorlog!

Ondertussen mag Mahmoud lekker wegkwijnen zonder werk of perspectief op een betere toekomst hier in Nederland. De beste man werd al twee keer afgewezen maar besloot toch tegen de beslissing van de IND te procederen – alsof iemand zich daar iets van aantrekt bij zo’n incompetente organisatie als zijnde onze favoriete immigratiestoppende vriendjes…

Het wordt tijd dat dit beleid onmiddellijk verandert! Laten we realistisch zijn; elke burger in Gaza loopt gevaar. Elke plek is onveilig! Dus waarom zou Nederland deze tientallen Palestijnse asielzoekers geen verblijfsstatus kunnen geven? Het zijn er maar een paar, IND! Doe gewoon je werk en zorg ervoor dat zij veilig kunnen leven met hun gezinnen.

Maar goed, wie maakt zich nou druk om het welzijn van mensen die vastzitten tussen oorlogsgeweld? Zolang de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken lekker wegduiken achter bureaucratische regeltjes kan iedereen rustig blijven sterven terwijl wij hier genieten van onze warme huizen zonder bommenregens. Zo eerlijk als wat toch?

De achternamen worden uit veiligheidsoverwegingen weggelaten – alsof dit artikel ook maar iets verandert aan hun uitzichtloze situatie. Maar hé, zo lang ze niet op internet staan hoeft niemand te weten dat de IND faalt in haar taak om bescherming te bieden aan hen die het nodig hebben…